Led Ekran alırken nelere dikkat edilmeli?

Led ekranlar herkes tarafından bilinmeyen, daha çok ticari amaçla kullanılan endüstriyel ürünlerdir. Ancak özellikleri itibariyle dikkat çekmekte olan bir ürün grubudur. Her ne kadar imalatlarında kullanılan ana hammaddeleri LED olsa da, LED kullanılan diğer ürün gruplarına göre oldukça kompleks özellikler taşımaktadırlar. Halihazırda standartları oluşmuş bir sektöre de sahip değildir. Led Ekranların yüksek maliyetleri de düşünüldüğünde, yatırım yapılırken dikkat edilmesi ve iyi incelenmesi gereken bir ürün grubudur.

Bu nedenle LED ekran satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikleri maddeler halinde sıralamaya çalıştık:

1. Led ekranınızın teknik verileri
Led Ekranınızın özelliklerini tam olarak yazılı olarak tedarikçinizden isteyin, bilmediğiniz detaylar hakkında ayrıntılı bilgi isteyin, bu özellikleri başka tedarikçilerin ürünleri ile karşılaştırın, tüm özellikleri sözleşmesi ile imza altına alın.

2. Garanti süresi
Led ekran üreticisinden, Ürünün resmi garanti süresini net olarak öğrenin. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmış garanti belgesine sahip bir firmayı tercih etmeye calışın.

3. Uluslararası sertifikasyon belgeleri (CE belgesi, RoHS, EMC )
Led ekranın uluslararası sertifikasyon belgesine sahip olduğunu kontrol edin. Bu belgeler, genel olarak ürünün insan sağlığına ve diğer ürün ve sistemlere zarar vermediğinin göstergesidir.

4. Firma bilgileri
Led ekranı satın alacağınız firmayı ziyaret edin, detaylı bilgi alın, referans takibi yapın ve daha önce firma tarafından montajı yapılan ürünleri inceleyin.

5. LED
Led ekranda kullanılan LED’lerin markasını öğrenin. Led’lerin sınıflandırma oranlarının ne olduğunu sorgulayın.

6. LED ekranda kullanılan sürücü entegreler (led driver chips)
Led panellerde kullanılan LED sürücü entegrelerinin ne olduğunu sorgulayın.

7. Led ekranda ki Konnektörler
Led akranı oluşturan Led Paneller de Tüm veri ve elektrik iletimi kablolarla yapılmakta ve ilgili noktalara bağlantılarında konnektörler kullanılmaktadır, konnektörler elektrik ve veri bağlantılarında zincirin zayıf halkasıdır.

8. Güç kaynakları
Led ekranda kullanılacak güç kaynaklarının güvenlik katsayısını öğrenin. Sık arızalarla karşılaşmamak için güç faktörü dengeleme özelliğine sahip güç kaynakları kullanıldığından emin olun.

9.Kontrol sistemi
Led Ekran da kullanılacak kontrol sisteminin ne olduğunu, alternatiflerinin ne olduğunu, avantaj ve dezavantajlarını net olarak öğrenin. Bu özellikleri farklı üreticilere sorun, detaylı bilgi alarak karşılaştırma yapın.

10. Doğru ürün
Gerçekten doğru nokta için doğru özelliklerde ürünü seçtiğinizden emin olun. Led ekran tedarikçilerine, özellikle de led ekran yatırımı yapmış olan ve halihazırda kullanan kişi veya kurumlara danışarak bilgi edinmeye ve fikir almaya çalışın.

11. Kurumsallık
Led ekran projeniz için kurumsal bir firmayı tercih etmeye çalışın.

12. Teknik servis maliyetleri
Garanti kapsamı ve sonrasındaki servis maliyetlerini ve yedek parça fiyatlarını öğrenin, yazılı sözleşme ile imza altına alın.

13. Fiyata dahil olan ürün ve hizmetler
Led ekran sistemleri birçok bileşenden oluşmaktadır. Nihai sistem için gerekli tüm bileşenleri net olarak öğrenin, size malolacak toplam maliyet üzerinden değerlendirme yapın.

14. ENERJİ TÜKETİMİ
Enerji tüketimi aslında iyi/kötü ürün arasında net ayrımı yapabileceğiniz en önemli parametredir. Satın alacağınız Led ekranın enerji tüketimini tedarikçinizden isteyin. Düşük enerji tüketimine sahip ürünü tercih edin. Satın alacağınız sistemi kullanan mevcut yatırımcılar ile görüşerek tüketim değerlerini teyit edin.

15. Tasarım
Led ekranlar Led panellerden oluştuğunu unutmayınız. Satın alacağınız ürünün panel tasarımını, modül tasarımını ve varsa ek tasarım özelliklerini ve avantajlarını öğrenin. Mutlaka Led paneller den yedek talep ediniz.

16. Kontrol yazılımları
Led ekran sistem ile birlikte verilen kontrol sistemi yazılımının özelliklerini net olarak öğrenin. Hangi tür görselleri oynatabileceğinizi, otomatik içerik yönetimi, çalışma saatleri ve parlaklık gibi programlanabilir yönetim özellikleri konusunda detaylı bilgi alın.

17. Teslim süreleri
Dünyada led ekran üretimlerinin önemli bir bölümü, yüksek işçilik maliyetleri nedeni ile uzakdoğuda yapılmaktadır. Bu nedenle teslim süreleri uzun olmakla birlikte, nakliye maliyetleri de ürün maliyeti içerisinde önemli bir orana sahip olmaktadır. Bu nedenle doğru zamanda, doğru ürünü, uygun fiyatla satın almak için zamanında satın alma çalışmalarına başlamanız size önemli avantaj sağlayacaktır.

18. Konstrüksiyon
İlk bakışta önemsiz gibi görünse de led ekranı taşıyacak olan konstrüksiyon, statik hesaplamaları yapılmış ve estetik kriterler gözetilerek tasarlanmış ve üretilmiş olmalıdır. Bu konuda detaylı bilgiyi, referans tasarımı veya sisteminize uygun net üretim projesini tedarikçinizden isteyebilirsiniz.

19. Doğru ürün
Led ekranlar farklı uygulamalar için farklı özelliklerde üretilmektedir. Reklam, spor, bilgi, trafik vb.amaçlarla kullanılan led ekran sistemleri çalışma süreleri, ortamları vb.özelliklere göre tasarlanmakta ve üretilmektedir. Örneğin trafikte kullanılan led ekranlar günün 20 saati çalışırken, reklam için kullanılan led ekranlar günün ortalama 18 saati çalışmakta, spor salonlarında kullanılan led ekranlar sadece müsabaka zamanlarında çalışmaktadır. Bu nedenle satın alacağınız ürünün tam olarak amacınıza hizmet ettiğinden emin olun.

20. Ekran boyutları ve çözünürlük
Led ekran yatırımınızı yaparken doğru çözünürlükte ve doğru boyutlara sahip bir ürüne yatırım yapın. Ekranın ne kadar uzaktan görünebildiği ekranın boyutları ile ilgili iken, ne kadar yakından görünebildiği ekranın çözünürlüğe ile ilgilidir.